14 Ιουν 2017

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΒΕΡΓΑΣ –ΔΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΡΑΒΟΥ

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κκ Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, η Δοξολογία προς τιμήν της ιστορικής επετείου και μεγάλης νίκης των Μανιατισσών και Μανιατών, στις μάχες Βέργας, Διρού και Πολυαράβου (1826).

Τη Δοξολογία διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μανιατών και Φίλων Μάνης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυναικών Μάνης υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία με συμμετέχοντες πολιτιστικούς συλλόγους.

Εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κa Αθηνά Γλύκα -Χαρβαλάκου, η οποία τόνισε:
«Αξιότιμες Κυρίες & Κύριοι,

Σήμερα στον Πειραιά τιμάμε τους Μανιάτες και τις Μανιάτισσες, για τις νικηφόρες μάχες της Βέργας, του Διρού και του Πολυαράβου το 1826. Η συνεισφορά των Μανιατών στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων είναι γνωστή και αναμφισβήτητη. Οι συγκεκριμένες όμως μάχες έχουν ιδιαίτερη σημασία, εξαιτίας της τόλμης και της αυταπάρνησης που επέδειξαν οι γυναίκες της Μάνης, πολεμώντας τον εχθρό με πέτρες και δρεπάνια. Είναι γνωστή η μαχητικότητα και το θάρρος των γυναικών της Μάνης που στα δύσκολα στέκονται βράχοι, προκειμένου να υπερασπιστούν την οικογένεια, τα σπίτια και τον τόπο τους.

Η Μάνη, άλλωστε, είναι μια περιοχή πανέμορφη με πολύ περήφανους ανθρώπους. Εδώ στον Πειραιά έχουμε την τύχη και τη χαρά να ζουν, να δραστηριοποιούνται και να προοδεύουν σε όλους τους τομείς, χιλιάδες Μανιάτες και Μανιάτισσες.

Όλοι εσείς έχετε μεταλαμπαδεύσει στην Πειραϊκή κοινωνία τις αξίες και τα ιδανικά που σας χαρακτηρίζουν, όπως είναι η σκληρή δουλειά, η πίστη και ο σεβασμός στις παραδόσεις. Όλοι εσείς, όπως τόσοι και τόσοι άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που έκαναν τον Πειραιά δεύτερο σπίτι τους, έχετε συμβάλλει στη διαμόρφωση της ταυτότητας του σύγχρονου Πειραιά, στο να πάει μπροστά αυτή η πόλη.

Η σχέση του Πειραιά με τη Μάνη είναι πολύ βαθιά και επιθυμίας μας είναι η σχέση αυτή να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε ήδη με φορείς και συλλόγους ώστε να υπάρξουν από κοινού ενέργειες που θα φέρουν ακόμα μια κοντά - σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και δραστηριοτήτων - τον Πειραιά με τη Μάνη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συλλόγους των Μανιατών που κάθε χρόνο οργανώνουν και συμμετέχουν σε αυτή την επετειακή εκδήλωση, τιμώντας όλους όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Είναι χρέος μας να αναδεικνύουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, έτσι ώστε και οι νεότερες γενεές να μαθαίνουν και να είναι υπερήφανες για τον τόπο τους. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μανιατών και Φίλων Μάνης κ. Ηλίας Χονδροκούκης, προσέφερε στην κa Γλύκα - Χαρβαλάκου συμβολική ανάγλυφη πλακέτα για την ιστορική επέτειο.

Από τον Δήμο Πειραιά παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χρήστος Αγραπίδης, Σταύρος Βοϊδονικόλας, Κυριάκος Σιγαλάκος.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ