17 Ιουν 2017

Ο Ζαχαρίας Ζούπης για το ΕΠΑΛ Δραπετσώνας

AΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΑΣ ΤΟ ΠΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ, ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΕΝΟΧΑ

Δήλωση – Καταγγελία Δημοτικού Συμβούλου Ζαχαρία Ζούπη , επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ »



Πριν ένα χρόνο έκλεισε το τμήμα γραφικών τεχνών του πρωινού ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και πριν ένα μήνα με απόφαση του ΠΥΣΔΕ Πειραιά μεταφέρθηκαν οι οργανικές θέσεις των καθηγητών γραφικών τεχνών από το ΕΠΑΛ Δραπετσώνας σε σχολείο του Πειραιά. Η απόφαση ελήφθη « νύχτα » και είχε προηγηθεί μια ολόκληρη μεθόδευση ,την οποία όλοι γνωρίζουν και συζητούν στην Δραπετσώνα. Κατήγγειλα τότε την απαράδεκτη αυτή απόφαση που ελήφθη ερήμην της άποψης του Δήμου και ζήτησα να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος επικαλέστηκε άγνοια, την σεβάστηκα και έτσι το θέμα ετέθη στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που ψήφισε ομόφωνα καταγγελία για αυτή την απόφαση. Το θέμα εισηγήθηκε ο Ηλίας Πατίδης δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο μας μέχρι πρόσφατα, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά και εγώ. Μια παρατήρηση : Ενώ το Γραφείο Τύπου του Δήμου δείχνει εξαιρετικές επιδόσεις, αυτό το ψήφισμα δεν είδα να στέλνεται πουθενα. Ας το πάρω όμως ως παράβλεψη. Εδώ συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Δεν μπορώ να χάνω τον χρόνο μου με τέτοιες « παραβλέψεις ». Άλλωστε οι συναυλίες φαίνεται να απασχολούν περισσότερο τον Δλημαρχό μας το τελευταίο διάστημα από τις σοβαρές διεργασίες που διατελούνται σε σειρά χώρων στον Δήμο μας.

Χθες πληροφορήθηκα, ότι με την υπουργική απόφαση Φ20/98094/Δ4/15-6-2017 έκλεισαν δύο τμήματα (υδραυλικών και ψυκτικών) στο εσπερινό ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και ένα τμήμα ψυκτικών στο πρωινό ΕΠΑΛ Δραπετσώνας με πρόθεση να γραφούν 8 μαθητές περίπου σε κάθε ένα από τα τμήματα αυτά. ! Δεν ρωτήθηκαν και πάλι οι σύλλογοι διδασκόντων, η σχολική επιτροπή, το δημοτικό συμβούλιο. Ξεχειλίζει η Δημοκρατία , μέσα σε ένα κλίμα « αποφασίζουμε και διατασουμε », αλλά και αδιαφάνειας, γιατι δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν έχει διαδραματίσει κανένα ρόλο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά που γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην Δραπετσώνα. Ο Δήμος και πάλι αμέτοχος, χωρίς γνώμη και άποψη.Φαίνεται ότι κάποιοι τον θέλουν να μιλάει αλά καρτ, να παρεμβαίνει σε άλλα θέματα.

Απλά θυμίζω, ότι το 2013 με απόφαση της τότε Διευθύντριας Διεύθυνσης Β/θμιας Πειραιά κ. Μανδαλή Ευδοξίας, πήραν 70 περίπου μαθητές από το εσπερινό ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και τους μετέφεραν στο 7ο εσπερινό Πειραιά με τη δικαιολογία ότι ήταν ολιγομελή τμήματα. Στο σχολείο όμως που πήγαν οι μαθητές ήταν λιγότεροι από τους μαθητές της Δραπετσώνας!

Τότε έγιναν πολλές διαμαρτυρίες, δημοσιεύσεις και πορείες στη Δραπετσώνα και τον Πειραιά από καθηγητές και μαθητές του μοναδικού τεχνικού σχολείου του δήμου μας. Τώρα επικρατεί σιωπή, άγνοια, απραξία. Γιατί; Ποιες δυνάμεις συνενοούνται, μεθοδελυουν και μας φένουν όλους προ τετελεσμένων γεγονότων; Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι ζούμε αλλού; Πως κάποιοι λαλίστατοι σε άλλα θέματα, τώρα σιωπούν και αφήνουν ουσιαστικά τις εξελίξεις να τρέχουν;

Όλα δείχνουν, ότι βρικόμαστε μπροστά σε μεθόδευση που πλήτει την Τεχνική Εκπαίδευση στην πόλη μας. Κάποιοι ίσως να θεωρούν ότι δεν χρειάζεται Εσπερινό ΕΠΑΛ σε μια πολύπαθη περιοχή σαν την Δραπετσώνα, όπως και ότι το ΕΠΑΛ δεν χρειάζεται να έχει και όλες τος ειδικότητες. Ασφαλώς και την απόφαση δεν πήρε ξαφνικά ο Υπουργός, αν δεν υπήρχαν απόψεις και γνωμοδοτήσεις θεσμών και παραγόντων από την περιοχή. Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι την υποκρισία και προπαντώς ας αφήσουν την αντίληψη ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να έχουν άποψη και για αυτά τα θέματα , όπως και για όλα τα θέματα που αφορούν την ζωή των δημοτών μας. Ας έχουν δε κατα νου, ότι οι καιροί αλλάζουν και αυτό που μένει είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν είναι σε κρίσιμες στιγμές και αποφασεις και όχι στα εύκολα , όχι σε « αγώνες » για το προφίλ τους.




Ο Δήμαρχος έχει υποχρέωση να πάρει άμεσα θέση και για τις νεότερες απαράδεκτες αποφάσεις για το ΕΠΑΛ και το Εσπερινό ΕΠΑΛ. Οφείλει να καταγγείλει αυτές τις μεθοδεύσεις .Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ασχοληθεί και πάλι για να πάρει σαφή θέση και όχι απλά να βγάλει κάποιο ψήφισμα που μετά δεν το μαθαίνει κανείς .




Οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε και σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Πειραιά να ζητήσουμε την άμεση απόφαση αυτών των αποφάσεων.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ζωή μας, με την Τεχνική Εκπαίδευση στην περιοχή μας, με τους εκπαιδευτικούς, με την Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ