14 Φεβ 2017

Αλλάζει πρόσωπο ο Πειραιάς το 2017

Σε αυτοσχέδιο σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί εδώ και καιρό η περιοχή περιμετρικά του
Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ειδικά το σημείο που συνδέει τον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου με το Μικρολίμανο. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της καθαριότητας της παραλίας είναι αρμοδιότητας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και όχι φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον εντός της εβδομάδας αναμένουν στην Περιφέρεια Πειραιά από τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γεώργιο Βασιλειάδη να αποσαφηνίσει που θα αποδοθεί ο περιβάλλοντας χώρος του ΣΕΦ προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες ανάπλασης της περιοχής. Στόχος με βάση τις μελέτες και το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει στην Περιφέρεια και έχοντας εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η «μεταμόρφωση» του χώρου και η απόδοση του στους πολίτες.

Το έργο θα συνδυαστεί σε βάθος λίγων ετών με την ανάπλαση του φαληρικού όρμου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντιπλημμυρικά έργα και παράλληλα μετακίνηση της νέας παραλιακής - το τμήμα μεταξύ Λ.Κηφισσού και Λ.Συγγρού - μέχρι 90 μέτρα προς τη θάλασσα και τη βύθιση του οδοστρώματος προκειμένου από πάνω να διαμορφωθούν μεγάλες διαβάσεις για τη διασύνδεση της Καλλιθέας και του Μοσχάτου με το παραλιακό μέτωπο. Σε δεύτερη φάση στόχος είναι να υπάρξει διαμόρφωση ενός μεγάλου περιβαλλοντικού πάρκου από το ΣΕΦ έως το στάδιο του Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο και σε τρίτη φάση να γίνουν λιμενικά έργα.

Αυτά όλα θα ενταχθούν σε μια ενιαία διαμόρφωση ενός ελκυστικού παραλιακού μετώπου που περιλαμβάνει και το Μικρολίμανο, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως έχει πει ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης «τα μαγαζιά θα έρθουν πιο πίσω, τα τραπεζάκια στο επάνω μέρος, θα γίνει ένας ήπιος πεζόδρομος έτσι ώστε ο κόσμος να κάνει βόλτα δίπλα στη θάλασσα και ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας». Πρόκειται για ένα έργο επιφάνειας 200.000 τ.μ. και από την πλευρά του Δήμου προχωρούν πλέον για οριστική μελέτη, καθώς οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι από την Περιφέρεια Αττικής. Στόχος να γίνει η δημοπράτηση μέσα στο 2017.

Η κυβέρνηση με τροπολογία είχε δώσει νέα αναστολή μέχρι τέλος του 2016 στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου (Ν.4310/14 - ΦΕΚ 258/08.12.2014) για την κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων που αφορούν κυρίως επιχειρήσεις εστίασης» και όπως έλεγαν τότε κυβερνητικά στελέχη «η παράταση χορηγήθηκε για να δοθεί ο χρόνος της εκπόνησης της οριστικής μελέτης ανάπλασης του Μικρολίμανου από πλευράς του δήμου και η έναρξη και ολοκλήρωση των επιβεβλημένων εργασιών. Εάν χρειαστεί, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, που συμφώνησε, θα τροποποιηθεί έπειτα από αίτημα του δήμου ο χρόνος λήξης, αλλά το πολύ μέχρι το 2017. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να κλείσει».

Το 2017 αναμένεται να είναι για τον Πειραιά χρονιά σημαντικών έργων αλλά και επενδύσεων. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Μώραλης σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί επένδυσεις στις παλιές εγκαταστάσεις του Παπαστράτου αλλά και για την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου στην οδό Αριστείδου κοντά στον σταθμό του Ηλεκτρικού. Παράλληλα, όπως ειπώθηκε, γίνονται και πρόκειται να γίνουν επενδύσεις με καταστήματα στον κλάδο της εστίασης σε περιοχές όπως η Τρούμπα. Επιπλέον έκανε λόγο για έλληνες και ξένους επενδυτές που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον Πύργο στο λιμάνι του Πειραιά.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ενδιαφέρον για επενδύσεις από μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων ενώ εντός του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της επένδυσης στο ιστορικό ακίνητο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, που προωθείται από την Dimand, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου Πειραιά.

Επιπροσθέτως εντός του 2017 περιμένουν στο Δήμο Πειραιά ότι θα μπουν στη τελική ευθεία της μελέτης του έργου, όχι της κατασκευή, όπως είπε ο Γιάννης Μώραλης στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

Ακόμη για το ζήτημα των αθλητικών υποδομών ο κ. Μώραλης έχει σημειώσει ότι «ο Πειραιάς υστερεί σε αθλητικές υποδομές, περισσότερο από κάθε άλλη μεγάλη πόλη, ενώ έχει πολλές διακρίσεις ομαδικές ή ατομικές σε πολλά αθλήματα. Οι ελλείψεις στον Πειραιά είναι γνωστές και ήδη προχωράμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια στην πλήρη ανακατασκευή του Θεμιστοκλείου και στην ανακατασκευή του Σαλπέα και του γηπέδου των Καμινίων. Εντός του 2017 δημοπρατείται και το Παπαστράτειο. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα γήπεδο 11x11, στη Θηβών και Φαλήρου για τις Ενώσεις του Πειραιά, σε οικόπεδο του Δήμου Πειραιά που είναι χαρακτηρισμένο για αθλητικούς χώρους. Παράλληλα θα προχωρήσει και η ανακατασκευή του γηπέδου 11x11 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια.»

Επιπλέον εντός του 2017 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το έργο επέκτασης της γραμμής του τραμ από το Φάληρο προς το λιμάνι. Ένα έργο που ταλαιπωρεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επισκέπτες και κατοίκους της πόλης.

Τέλος, σύμφωνα με τον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνα, μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμος ο χώρος των Λιπασμάτων ενώ τα μηχανήματα βρίσκονται εδώ και μήνες στη περιοχή και συνεχίζουν τις εργασίες ανάπλασής της, ενώ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ένα ανοιχτό θέατρο 1.600 θέσεων, αθλητικές υποδομές, παιδική χαρά και αναψυκτήριο. 
tovima.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ