8 Ιουν 2015

Ακυρώθηκε, ως φωτογραφικός, διαγωνισμός του ΟΛΠ

Διαγωνισμό ύψους 20 εκατ. ευρώ που διενεργούσε ο ΟΛΠ «τορπίλισε» η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ). Πρόκειται για τον διαγωνισμό παροχής υπηρεσιών υποδοχής και διαχείρισης στερεών αποβλήτων από πλοία που δένουν στον Πειραιά, το οποίο ματαίωσε την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, με υπερεπείγουσα απόφαση που υπογράφουν οι Γ. Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών, και Θ. Δρίτσας, αν. υπουργός Ναυτιλίας, ζητήθηκε η ματαίωση του διαγωνισμού που θα διενεργούνταν την επομένη ημέρα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015.

Σύμφωνα με την απόφαση των δύο υπουργών, πρώτον, διαπιστώνεται «η ανάγκη παρέμβασης του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 17 της σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.)», δεύτερον, καλείται «η ΟΛΠ Α.Ε. να προβεί σε ματαίωση του εν θέματι διαγωνισμού» και τρίτον, παρέρχεται εύλογη προθεσμία «εκούσιας συμμόρφωσης με τις παρατηρήσεις της ΡΑΛ ενός μηνός από τη λήψη της παρούσας». Προστίθεται ακόμη ότι αν παρέλθει άπρακτη η περίοδος που θέτει η απόφαση, τότε οι δύο υπουργοί μπορεί να παρέμβουν και να ακυρώσουν την όλη διαδικασία.

Στην παρέμβασή της η ΡΑΛ έθεσε τουλάχιστον πέντε σημεία τα οποία δημιουργούσαν πρόβλημα στην υλοποίηση του διαγωνισμού: 1) το εφαρμοστέο δίκαιο στον διαγωνισμό, 2) την απουσία σχεδίου παραλαβής και διαχείρισης των αποβλήτων, 3) τη διάρκεια της σύμβασης, 4) τη δημιουργία εγκατάστασης για τη διαχείριση των στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων και τέλος, 5) τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών.

Σε ό,τι αφορά το εφαρμοστέο δίκαιο, η ΡΑΛ διαπίστωσε την απουσία εφαρμογής του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου (Οδηγία 2014/23/Ε.Ε.), ενώ για το σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης των αποβλήτων η ΡΑΛ το θεωρεί απαραίτητο, και ότι θα έπρεπε να περιέχεται στα παραρτήματα της διακήρυξης του σχετικού διαγωνισμού, ώστε να συμμορφώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Επίσης η ΡΑΛ έκρινε τη διάρκεια της σύμβασης των 25 με δικαίωμα επέκτασης επιπλέον πέντε έτη, μεγάλη χρονική περίοδο για ένα τέτοιο διαγωνισμό. «Δεν υπάρχει αιτιολόγηση της επιλογής για τη διάρκεια αυτή, σε ένα αντικείμενο στο οποίο οι αλλαγές και η τεχνολογική εξέλιξη είναι συνεχείς», ανέφερε η γνωμοδότηση.

Αναφορικά με τη μονάδα διαχείρισης των αποβλήτων, η ΡΑΛ αναφέρει ότι θα μπορούσε να ζητηθεί η προσκόμιση συμφωνητικού συνεργασίας με υφιστάμενη και λειτουργούσα νομίμως εγκατάσταση, όπως έγινε για τα επικίνδυνα και τα ανακυκλώσιμα απόβλητα. Τέλος, ενστάσεις είχε και για τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, θεωρώντας ότι σε μια τόσο πολύπλοκη σύμβαση παραχώρησης, δεν δικαιολογείται ένας αποκλειστικά μειοδοτικός διαγωνισμός.



......................................................................................................................................................................

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ

Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το Κερατσίνι που θέλουμε!   
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Advertisement



 Advertisement

 Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ