9 Αυγ 2013

Οδοιπορικό στην Αιτωλοακαρνανία : Αναζητήσεις στη λίμνη Τριχωνίδα , (μέρος 10)



Αναζητήσεις στον Αράκυνθο..
 Ο Αράκυνθος με τις πανέμορφες εικόνες του είναι ο τόπος που συχνά με φέρνει κοντά του …
Η εξερεύνηση σε αυτόν είναι για μένα πρόκληση αφού κάθε φορά που κάνω μια διαδρομή σε αυτόν βρίσκω και κάποιο καινούργιο στοιχείο ομορφιάς του…!! Τα 112 χλμ. σε αυτή την διαδρομή θα μας φέρουν κοντά στο πράσινο βουνό.







Αν ακολουθήσεις την (πράσινη) διαδρομή για Κάτω και Άνω Κεράσοβο , για Κάτω Κουδούνι ο δρόμος σε περνάει μέσα από το πράσινο βουνό και σε βγάζει στη γέφυρα στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου από όπου γίνεται και η επιστροφή για Αγρίνιο .



Ο Αράκυνθος βρίσκεται νότια της λίμνης Τριχωνίδας, και είναι κατάφυτος από κέδρα και πουρνάρια. Μέσα σε αυτή την υπέροχη βλάστηση ζουν αρκετά άγρια ζώα, όπως αγριογούρουνα, ελάφια, σκίουροι, χελώνες άλλα και αρκετά είδη ερπετών και πουλιών.







Ο Αράκυνθος απλώνεται με το περίπλοκο ανάγλυφο έδαφός του, ανάμεσα στον Πατραϊκό κόλπο, τη λίμνη της Τριχωνίδας, τη λίμνη Λυσιμαχείας και τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και Αιτωλικού, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 10x15 χλμ.

Το ιδιαίτερα ανάγλυφο έδαφος του Αράκυνθου αποτελείται από απότομες βραχώδεις πλαγιές στη νοτιοδυτική πλευρά μιας εκτεταμένης ορεινής δασώδους περιοχής.




H περιοχή καλύπτεται από βελανιδιές και αιωνόβιες καστανιές, φρύγανα, μεσογειακή μακία και κωνοφόρα. Μέσα στο φαράγγι η βλάστηση αλλά και η χλωρίδα είναι πλούσια και αποτελείται από γέρικα πλατάνια, κυπαρίσσια, κουτσουπιές, αγριοτσικουδιές, ασφάκες, ρείκια, αγριελιές, βελανιδιές, πουρνάρια.
Στις ψηλές όμως κορυφές του Αράκυνθου υπάρχουν σημαντικά δάση με πολλά υπεραιωνόβια δένδρα.


Αποτελεί οικολογικό σύνδεσμο του υγροτόπου με την ηπειρωτική ορεινή περιοχή. Η τοπογραφία της περιοχής είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Υπάρχουν κρημνώδεις βράχοι, φαράγγια και πλαγιές με μεγάλο υψόμετρο που αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη άγριων πουλιών.






Στον Αράκυνθο βρίσκουμε το Κάτω και Άνω Κεράσοβο, τα Ελληνικά και άλλα χωριουδάκια με ιδιαίτερη ομορφιά  Την άνοιξη στο φαράγγι υπάρχει μεγάλη συμφωνία χρωμάτων, αλλά αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι οι αποχρώσεις του ρόζ, απ' τους ανθούς της κουτσουπιάς . Το ροζ διακόπτεται απ' τις κίτρινες πινελιές των σπάρτων. Στον Αράκυνθο τον χειμώνα ξεχειμωνιάζουν σπάνια πουλιά, όπως ο Mαυρόγυπας , ο Bασιλαετός και ο Στικταετός .









Από αυτόν το ορεινό παράδεισο , ένας μικρός δρόμος από άσφαλτο έξω από τα Ελληνικά σε οδηγεί κάτω στο φαράγγι της Κλεισούρας .Ο Αράκυνθος και τα στενά της Κλεισούρας λόγω της μεγάλης τους οικολογικής σημασίας, ανήκουν στις περιοχές Natura 2000.



Η παρουσία σπάνιων πουλιών και ειδικά αρπακτικών στην περιοχή υποδηλώνει οικοσύστημα πλούσιο σε ζωή αλλά και ισορροπημένο.



Το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελεούσας, είναι χτισμένο στο βράχο, στο φαράγγι της Κλεισούρας και γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής.
Στο πλάτωμα, στην είσοδο βρίσκεται το μοναστήρι και πλάι η προτομή του Κοσμά του Αιτωλού.









Στους δυτικούς πρόποδες του πανέμορφου Αράκυνθου, βρίσκουμε την λιμνοθάλασσα της Σταμνάς ή του Αιτωλικού και αρκετά αξιοθέατα που μοιάζουν σαν ακριβά στολίδι στα πόδια του..!!





Αρχαιολογικοί θησαυροί… σύμβολα μιας διαφορετικής εποχής στολίζουν εξαιρετικά την περιοχή και δίνουν στο οδοιπορικό μας μια διαφορετική εικόνα…




Ο δρόμος των χρωμάτων… κοντά στην λιμνοθάλασσα… οδηγεί στο χωριό Άγιος Ηλίας, με τα σπίτια του να είναι χτισμένα αντίκρυ από τον Αράκυνθο αλλά και από τη στενή κοιλάδα του Αχελώου.







Κατά τον πρώτο Ρωσικό πόλεμο, ο Ορλώφ έστειλε στην Σταμνά έναν Κεφαλλονίτη, για να ξεσηκώσει την περιφέρεια και να βοηθήσει τον πόλεμο της Αικατερίνης προς την Τουρκία.




Συνεχίζεται ….το οδοιπορικό με το 11ον μέρος…..


*Βαγγέλης Δούτσιος


Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ






Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ