3 Ιουλ 2013

Φωτογραφιες απο τις χθεσινές εκδηλώσεις στον Ι.Ν. της Παναγίας των Βλαχερνών στο Κερατσίνι


Φωτογραφίες απο τις χθεσινές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Αμφιάλη Κερατσινίου .. όπου έγινε και το καθιερωμένενο Λαϊκό Πανηγύρι.
Ο Ιούλιος μήνας ήταν και είναι ο μήνας του αλωνίσματος για τους αγρότες όπου γινόταν το αλώνισμα των σιτηρών. Η ημέρα της Παναγίας της Βλαχέρνας, επειδή πέφτει μέσα στην περίοδο του θερισμού και του αλωνίσματος είναι από τις πιο σεβαστές γιορτινή ημέρα για τους αγρότες .Η παράδοση λέει ότι ο λαός την Παναγία αυτή τη μέρα την ονομάζει Αγιαβλαχέρνα, Καψαλωνού, Καψοχεροβολού, Καψοδεματούσα, γιατί, σύμφωνα με την παράδοση έκαψε τις θημωνιές εκείνων που δούλευαν στ' αλώνια ανήμερα της γιορτής της !


Είναι ένα από το κυριότερο προσκυνηματικό Κέντρο της Θεοτόκου στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξε ο ναός της Παναγιάς της Βλαχέρνας, στην ομώνυμη συνοικία των Βλαχερνών, πίσω από τα χερσαία τείχη, στο σημείο όπου συναντάται το τείχος του Ηρακλείου με το θαλάσσιο τείχος του Κερατίου Κόλπου, κοντά στο Πενταπύργιο.

Η Βλαχέρνα έγινε μια από τις πλέον ονομαστές συνοικίες της Πόλης από το ναό της Θεοτόκου, που χτίστηκε εκεί και που είχε συνδεθεί με επίσημες θρησκευτικές τελετές των ανακτόρων.

Άρχισε να χτίζεται γύρω στο δεύτερο μισό του 5ου αι. πάνω σε ερείπια αρχαίου ελληνικού ναού, για να φιλοξενεί τους αυτοκράτορες που επισκέπτονταν το Αγίασμα των Βλαχερνών που υπήρχε εκεί.

Στις μέρες μας, κάθε χρόνο, στους Α΄ Χαιρετισμούς γίνεται στις Βλαχέρνες πρωινή Θεία Λειτουργία και στις 2 Ιουλίου, γίνεται πανηγύρι και περιφορά της Αγίας Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου.!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

Βαγγέλης Δούτσιος





 


Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ








Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ