7 Μαΐ 2013

Αφιέρωμα: Οι 10 καλύτερες ξένες σειρές που παίζονται αυτή τη περίοδο

Οι Αμερικανικοί δείκτες τηλεθέασης εξακολουθούν να χτυπούν ολοένα και περισσότερο κόκκινο, χάρη στις εξαιρετικές τηλεοπτικές παραγωγές των τελευταίων ετών. Ανάμεσα από ένα βασικό δίκτυο περίπου 50 καναλιών (ελεύθερων και καλωδιακών) και με τα ακόμη μικρότερα κανάλια σε απομακρυσμένες συχνότητες, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν φανατικό κοινό και εκτός Αμερικανικών συνόρων.
Τα δίκτυα που εκπέμπουν όμως στους τηλεοπτικούς δέκτες έχουν μια μορφοποίηση και χωρίζονται σε 3 κατηγορίες που δεν αφορούν ιδιαίτερα χώρες εκτός Αμερικής, αλλά είναι χρήσιμο σαν πληροφορία για το τί ''είδους'' σειρές παράγονται από το κάθε δίκτυο.
Αρχικά είναι τα 5 ελεύθερα δίκτυα (FOX, CW, NBC, ABC, CBS) που παράγουν την πλειονότητα των σειρών που παράγονται και αριθμούν 20 με 24 επεισόδια τη σεζόν, μα πρέπει να υπακούν κανόνες σεμνότητας και να περιορίζεται το περιεχόμενο τους όπως διάφορες λέξεις, πράξεις βίας κλπ.
Τα καλωδιακά κανάλια είναι αυτά που αναδεικνύουν στους δέκτες τους σειρές λιγότερων επεισοδίων, πιο σφιχτοδεμένες σεναριακά, με καλύτερη παραγωγή και δίχως την λεγόμενη ''λογοκρισία'' που επικρατεί στα ελεύθερα κανάλια. Επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι πως δεν μπορούν να κοπούν οι σειρές στα μέσα της σεζόν δίχως έστω ένα στοιχειώδες φινάλε σε κάποιο επεισόδιο. Ένα από τα μεγαλύτερα καλωδιακά κανάλια είναι το HBO και μαζί με το AMC που είναι ανερχόμενο συγκαταλέγονται στα καλύτερα καλωδιακά κανάλια, τα οποία έχουν ξεχωριστές συνδρομές γι'αυτό το λόγο και η χρηματοδότηση των παραγωγών τους είναι πιο μεγάλη. Δεν νοιάζονται για το αν έχουν τηλεθέαση τα επεισόδια τους, μα για το αν θα συζητηθούν και θα έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό του εξωτερικού, ώστε να χτίσουν ένα αρκετά καλό Brand name που κατά συνέπεια θα προσελκύσει και νέους συνδρομητές.
Όλα τα υπόλοιπα κανάλια είναι μια ενδιάμεση κατάσταση των ελεύθερων και καλωδιακών καναλιών, με μικρό μπάτζετ, ρίσκο στις επιλογές των σειρών και μια ουδέτερη στάση της λογοκρισίας.
Με τους στάρ του Hollywood να παίρνουν συμμετοχή σε πρωταγωνιστικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών ολοένα και πιο συχνά, γίνεται μια συζήτηση για την ανάπτυξη των απλών σειρών που γέμιζαν τον τηλεοπτικό χρόνο σε κάτι πιο ''κινηματογραφικό'' δίνοντας τους και την ευκαιρία να αναδείξουν το υποκριτικό τους ταλέντο σε μια σειρά που μπορεί να κρατήσει στον αέρα μέχρι και 6-7 σεζόν. Άλλωστε πέρα από ηθοποιούς έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για να σκηνοθετήσουν κάποιο επεισόδιο και μερικοί από τους καλύτερους σύγχρονους σκηνοθέτες όπως ο Martin Scorsese και ο David Fincher.
Μετά από την παρακολούθηση αρκετών τηλεοπτικών σειρών που παίζονται αυτή τη περίοδο ή είναι στα τελειώματά τους, παραθέτω ένα προσωπικό top10 με αυτές που θεωρώ πως είναι must see για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να παρακολουθεί μια τηλεοπτική σειρά :
10. How I met your mother (2005-)
Μια κωμική σειρά που βαδίζει στα χνάρια που χάραξαν τα φιλαράκια για μια δεκαετία.
Ο Τέντ είναι ένας ανερχόμενος αρχιτέκτονας που ψάχνει την γυναίκα της ζωής του στην Νέα Υόρκη με την βοήθεια 4 φίλων του. Έξυπνο χιούμορ, συγκίνηση σε ορισμένες στιγμές και ένα ευχάριστο νεανικό cast απ'όπου ξεχωρίζει ένας χαρακτήρας όπως ο Barney που ενσαρκώνει ο απολαυστικός Neil Patrick Harris και ήταν δύο φορές υποψήφιος για χρυσή σφαίρα (2009, 2010). Παίζεται από το 2005 μέχρι και σήμερα που διανύουμε την 8η σεζόν της σειράς. Πιθανότατα του χρόνου η 9η σεζόν θα είναι και η τελευταία της επιτυχημένης παραγωγής του CBS.





9. Justified (2010-)
Με τον Timothy Olyphant (Hitman - 2007, I am number four - 2011, live free or die hard – 2007) στον ρόλο του σερίφη Raylan Givens που μετατίθεται από τα κεντρικά του Μαϊάμι επειδή σκότωσε έναν έμπορο ναρκωτικών στη γενέτειρα του ανατολικά του Κεντάκι. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με πρόσωπα που τον είχαν ξεγραμμένο, ακόμα και τα ίδια του τα συγγενικά πρόσωπα. Παράλληλα θα επικηρυχθεί από την μαφία του Μαϊάμι δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο του. Βασίζεται στο βιβλίο του Elmore Leonard. Εξαιρετική ερμηνεία από τον T. Olyphant σε όλη τη διάρκεια της σειράς. Έχοντας αισίως 4 σεζόν στη πλάτη του, το Justified βαδίζει πρός την πέμπτη που θα παιχτεί πρός το τέλος του 2013. Είχε πολλές υποψηφιότητες στα τηλεοπτικά βραβεία Emmy, από τα οποία έχει αποσπάσει 2 βραβεία, ένα για την Margo Martindale για καλύτερο β' γυναικείο ρόλο σε δραματική σειρά (2011) και ένα για καλύτερη guest εμφάνιση σε δραματική σειρά για τον Jeremy Davies (2012).



8. House of Cards(2013-)
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για όσα λέγαμε πιο πάνω είναι η σειρά House of Cards που εκπλήρωσε αισίως την πρώτη της σεζόν αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και αποκτώντας φανατικό κοινό από τα πρώτα επεισόδια κιόλας. Σε αυτό συνέβαλαν το όνομα του βραβευμένου με 2 oscars(Usual Suspects – 1996, American Beauty – 2000) Kevin Spacey στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την ανάδειξη των βρώμικων κόλπων στο πολιτικό backstage δια χειρός του υποψήφιου για 2 oscars David Fincher (Seven – 1995, Fight Club – 1999, The Social Network – 2010). Σκοτεινή ατμόσφαιρα στα πλαίσια της αισθητικής του Fincher, ένας εκπληκτικός Kevin Spacey που επιστρέφει στην τηλεοπτική οθόνη μετά από σχεδόν 15 χρόνια αποτελούν εχέγγυο για την επιτυχία της σειράς και δίνουν μεγάλες πιθανότητες και για κάποιο βραβείο στα επερχόμενα emmy και χρυσές σφαίρες.





7. The Walking Dead (2010-)
Όταν έχεις δημιουργό της σειράς έναν σκηνοθέτη όπως ο Frank Darabont (Shawshank Redemption – 1994, The Green Mile – 1999, The mist – 2007) και το θέμα της είναι η επιβίωση του ανθρώπινου γένους από μια επιδημία όπου έχουν γίνει όλοι zombie, τότε το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό. Φανατικό κοινό, υπερβολικά μεγάλα νούμερα τηλεθέασης, μπόλικο αίμα και ένα υπέροχο μακιγιάζ αλλά και μια υποψηφιότητα στις χρυσές σφαίρες του 2011 για καλύτερη δραματική σειρά καθώς και 2 βραβεία emmy για καλύτερο μακιγιάζ και προσθετικά σε μια σειρά για το 2011 και το 2012, αποτελούν μερικά από τα θετικά στοιχεία της σειράς. Έχουν προβληθεί ήδη 3 σεζόν και η 4η αναμένεται να ξεκινήσει τον οκτώβρη του 2013.





6. Sherlock (2010-)
Η μοναδική σειρά από το αφιέρωμα μας που έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς αριθμεί 2 σεζόν των 3 επεισοδίων η κάθε μια, όπου διαρκούν 90 λεπτά το καθένα. Ουσιαστικά πρωταγωνιστούν ο Sherlock Holmes και ο Dr. Watson σε εξιχνιάσεις εγκλημάτων σε μια μοντέρνα εκδοχή που παρουσιάζει την δράση τους στο Λονδίνο του 21ου αιώνα. Πρωταγωνιστούν ο ανερχόμενος αστέρας του Hollywood, Benedict Cumberbatch (War Horse – 2011, The Hobbit: An unexpected Journey – 2012, Star Trek: Into Darkness – 2013) και ο Martin Freeman (Love Actually – 2003, The hitchiker's guide to the galaxy – 2005, The Hobbit: An unexpected Journey – 2012). Μια υποψηφιότητα για Α' αντρικό ρόλο σε δραματική σειρά για τον Cumberbatch στις χρυσές σφαίρες του 2013. 4 υποψηφιότητες στα Emmy του 2011 και άλλες 15 στα emmy του 2012. 7 υποψηφιότητες στα Bafta το 2011 από τα οποία απέσπασε 3 βραβεία (καλύτερης δραματικής σειράς, καλύτερου β' αντρικού ρόλου σε σειρά για τον M. Freeman, και καλύτερου μοντάζ) και 4 βραβεία ακόμα για το 2012 (καλύτερου μοντάζ, καλύτερου ήχου, καλύτερου σεναριογράφου καθώς και β' αντρικού ρόλου για τον Andrew Scott), είναι μερικά από τα βραβεία που έχει διεκδικήσει και έχει αποσπάσει η εν λόγω σειρά.
5. Mad Men (2007-)
Μια από τις καλύτερες δραματικές σειρές που παίζονται είναι η συγκεκριμένη, διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1960 και πρωταγωνιστούν άτομα που δουλεύουν ως διαφημιστές. Ο πρωταγωνιστής Jon Hamm ο οποίος εκπέμπει μια γοητεία και ένα κύρος ερμηνεύει τον ρόλο του Don Draper, ενός γυναικά, ετοιμόλογου, παντρεμένου διαφημιστή μέχρι την περίοδο της πτώσης και την ανοικοδόμησης μιας νέας εταιρείας. Παρελαύνουν από την οθόνη πολλά γνωστά προϊόντα που μετέπειτα έγιναν πασίγνωστα παγκοσμίως. 4 χρυσές σφαίρες συνολικά στις 5 σεζόν που έχουν παιχτεί. 3 για καλύτερη δραματική σειρά (2008, 2009, 2010) και μια χρυσή σφαίρα Ά αντρικού ρόλου σε δραματική σειρά το 2008 για τον Jon Hamm (που ήταν υποψήφιος και τις επόμενες 4 σεζόν – 2009,2010,2011,2012).




4. Boardwalk Empire (2010-)
Μια σειρά που πραγματικά θα μπορούσε επάξια να χτυπήσει τη πρωτιά στο αφιέρωμα. Με τον Martin Scorsese (Shutter Island – 2010, The Departed – 2006, Hugo – 2011) να κάθεται στη σκηνοθετική καρέκλα του πρώτου επεισοδίου και ένα λαμπρό cast με πρωταγωνιστές όπως ο Steve Buscemi (Reservoir Dogs – 1992, Fargo – 1996, The Big Lebowski – 1998), Michael Pitt (The Dreamers – 2003, Last Days – 2005, Funny Games u.s. - 2007), Michael Shannon ( Pearl Harbor – 2001, Take Shelter – 2011, Man of Steel – 2013) αλλά και τον Terence Winter δημιουργό της σειράς (με συγγραφική πείρα από τους θρυλικούς πλέον Sopranos) το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να μην ήταν άρτιο. Εποχή 1920, Ατλάντικ σίτι στην Αμερική, χρονικά ελέγχεται από τον Νάκι Θόμπσον που εμπλέκεται με την ποτοαπαγόρευση ώς γκάνγστερ και με την πολιτική λαδώνοντας όποιον βρεθεί εμπόδιο μπροστά του. Έχουν παιχτεί 3 σεζόν και μέσα στο 2013 λογικά προς Oκτώβρη θα ξεκινήσει η 4η σεζόν. Έχει κερδίσει 2 χρυσές σφαίρες το 2011 για Ά αντρικό ρόλο και τον Steve Buscemi καθώς και για καλύτερη δραματική σειρά.


 
3. Game of Thrones (2011-)
Ότι πιο κοντινό σε μυθική εποχή και φανταστικούς κόσμους που αγαπήσαμε και πρωτογνωρίσαμε μέσω του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. 7 οικογένειες μάχονται για τον θρόνο που θα κυριαρχήσει σε όλη τη μυθική χώρα του Βέστερος. Εξαιρετική αναπαράσταση, φοβερά κοστούμια και φοβερά μέρη που έχουν γυριστεί τα επεισόδια χάρισαν ένα σταδιακά αυξανόμενο κοινό και υψηλότατη τηλεθέαση. Η 3η σεζόν της υπερπαραγωγής του HBO ολοκληρώνεται αρχές Ιουνίου. Μετρά και 2 υποψηφιότητες στις χρυσές σφαίρες του 2012 για καλύτερη δραματική σειρά και για Β' αντρικό ρόλο σε δραματική σειρά για τον Peter Dinklage, ο οποίος απέσπασε και το βραβείο.





2. Homeland (2011-)
Οχτώ χρόνια μετά την αιχμαλώτιση του από την Άλ Κάιντα, ο λοχίας Νίκολας Μπρόντυ εντοπίζεται ζωντανός και επιστρέφει στην Αμερική με τιμές ήρωα. Μια πράκτορας της CIA, η Κέρι Μάθισον έχει αμφιβολίες που βασίζονται σε μια πηγή της που της είχε πει πως ένας πράκτορας θα αλλάξει στρατόπεδο. Ίσως η καλύτερη σύγχρονη τηλεοπτική σειρά, αντικατασκοπεία, τρομοκρατία, συνεχείς ανατροπές σε ένα φανταστικά καλογραμμένο σενάριο και δύο εξαιρετικές ερμηνείες αποτελούν το Homeland, που έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του. Αν και μετρά μόλις δύο σεζόν έχει κατακτήσει έξι από τις 8 χρυσές σφαίρες που ήταν υποψήφιο. Καλύτερος Ά γυναικείος ρόλος, καλύτερη δραματική σειρά και καλύτερη δραματική τηλεοπτική σειρά για το 2012, καλύτεροι ρόλοι (Ά αντρικό και Ά γυναικείο) για τους Damian Lewis και Claire Danes αντίστοιχα καθώς και καλύτερη δραματική τηλεοπτική σειρά για το 2013. Παρόμοιος θρίαμβος και στα emmy του 2013 που κατέκτησε 6 από τις 9 υποψηφιότητες του.



1. Breaking Bad (2008-)
Η καλύτερη σειρά στην Αμερικανική τηλεόραση, εθιστική όσο και τα ναρκωτικά που διαπραγματεύεται η ιστορία της. Ανεπανάληπτη αντισυμβατική χημεία ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές Bryan Cranston (Drive – 2011, Argo – 2012) και Aaron Paul (The last house on the left – 2009, smashed – 2012), εξαιρετική ανάπτυξη χαρακτήρων σε ένα σενάριο που φαντάζει τόσο ρεαλιστικό σαν να συμβαίνει σε μια γειτονιά δίπλα μας. Γραμμένο από έναν εξαιρετικό σεναριογράφο όπως είναι ο Vince Gilligan που έχει γράψει το σενάριο της ταινίας Hancock (2008) καθώς και αρκετά επεισόδια στη διάσημη σειρά X-files. Παίζεται με απόλυτη επιτυχία από το κανάλι AMC εδώ και 4 σεζόν και διανύει την τελευταία του σεζόν που για οικονομικούς λόγους αποσκοπώντας σε νέους συνδρομητές έκοψαν στα δύο και θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο του 2013.
Μόνιμα υποψήφιος στις χρυσές σφαίρες ο Bryan Cranston για το απίστευτο παίξιμο του ( 2011, 2012, 2013) δίχως όμως να καταφέρει να αποσπάσει κάποιο βραβείο. Υποψήφια για χρυσή σφαίρα καλύτερης δραματικής σειράς το 2013. Αρκετές διακρίσεις και στα βραβεία emmy για τους δύο πρωταγωνιστές καθώς έχουν κατακτήσει τα βραβεία τις χρονιές 2008, 2009, 2010, 2012. Μαζί με το Homeland οι δύο καλύτερες σειρές που δεν πρέπει να χάσει κανένας ''μανιακός'' με τηλεοπτικές σειρές.
Πηγή:
  • www.imdb.com
  • www.msn.com
  • www.endiaferonta.com
  • www.tv.com

http://www.storybox.gr


Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter


 

4 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Dexter??? Oute kan?? plaka MAS kaneis re keratsini voice???/

john είπε...

Γιατι το 24 δεν θα επρεπε να είναι μέσα?

keratsinivoice είπε...

Οι 10 καλύτερες ξένες σειρές που παίζονται αυτή τη περίοδο είναι ο τίτλος , Το 24 δεν παίζεται τώρα όμως είναι μακρά η καλύτερη σειρά ever όσον αφορά για το Dexter έχετε δίκιο θα έπρεπε να είναι αλλά μάλλον ο αρθρογράφος το ξέχασε!!!

Ανώνυμος είπε...

στην λίστα θα έπρεπε να μπουν:
vikings
continuum

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ